Vruchtbaarheid van de man

Een man is in principe levenslang vruchtbaar vanaf de puberteit. De vruchtbaarheid van de man hangt af van de kwaliteit van het sperma en niet de hoeveelheid bij ejaculatie. De kwaliteit van het sperma wordt bepaald door de vorm, de beweeglijkheid en het aantal zaadcellen in het spermavocht.

In de teelbal van de man worden voortdurend miljoenen zaadcellen aangemaakt. Deze worden opgeslagen in de bijbal wachtend op een ejaculatie. Het mannelijk zaad is gemiddeld 48 uur vruchtbaar.

De vrouw is iedere maand ongeveer 2-3 dagen vruchtbaar. Met de vruchtbaarheidscalculator kunnen de meest vruchtbare dagen berekend worden waarmee de kans op een natuurlijke zwangerschap het groots is.

Vruchtbaarheid van de manVruchtbaarheid van de man

Voor het productieproces van de zaadcellen is een lagere temperatuur dan de lichaamstemperatuur nodig (ongeveer 35°C), vandaar dat de teelballen buiten het lichaam van de man hangen. De zaadcellen worden enkele weken opgeslagen in de bijbal en daarna opnieuw afgebroken in de bijbal.

Een gezonde man en vrouw worden normaal gezien binnen een jaar op natuurlijke manier zwanger. Als de zwanger worden niet lukt dan kan de oorzaak bij de vrouw, bij de man of bij de combinatie liggen. In dat geval heeft de medische wetenschap tal van mogelijkheden om toch kindje te krijgen. Voordat je daar aan kan beginnen moeten de oorzaken van de verminderde of onvruchtbaarheid vastgesteld worden.

De man zelf kan een grote invloed hebben op zijn eigen vruchtbaarheid door niet te roken, niet of in ieder geval weinig te drinken, geen al te strakke broeken dragen, zover dat mogelijk is de aanraking met chemische stoffen te voorkomen, gezond te eten en te sporten. Dat lijkt heel wat maar als je papa wil worden dan zal je daar echt rekening mee moeten houden.

Voor het testen van de vruchtbaarheid van de man zijn veel mogelijkheden die je onder meer terug vindt op:

Andrologie.nl: onderzoek van de man
Papaworden.be: mogelijke oorzaken