Vruchtbaarheid van de vrouw

Je bent maar een paar dagen per maand vruchtbaar en kan je zwanger worden. Er zijn verschillende manieren om de vruchtbaarheid van de vrouw in de maand vast te stellen.

vruchtbaarheid van de vrouwVruchtbaarheid van de vrouw

Een vrouw is vruchtbaar in een korte periode rond de eisprong in de menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen en start op de dag dat de vrouw ongesteld is. In een normale cyclus (gemiddeld 28 dagen) is de vruchtbare periode ongeveer in het midden dus rond dag 14. De menstruatiecyclus verschilt per vrouw en het is daarom belangrijk jouw menstruatiecyclus te kennen.

Er zijn verschillende methodes om je menstruatiecyclus te leren kennen zoals:

Als je jouw menstruatiecyclus kent kan je je vruchtbare periode berekenen op de vruchtbaarheidscalculator.

De eisprong is een opeenvolging van kleine gebeurtenissen die ongeveer 36 uur duren. De eicel die vrijkomt zit al van bij de geboorte in de eierstok in de follikels (kleine vochtzakjes) te wachten. Een vrijgekomen eicel leeft ongeveer 18-24u en kan bevrucht worden in deze vruchtbare periode. Zaadcellen van een man overleven gemiddeld 5 dagen. Dus ongeveer 4 dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong zelf is de beste periode om zwanger te worden.

Een bevruchte eicel of zygote moet zich na dit proces innestelen in de baarmoeder. Indien er geen bevruchting is wordt alles afgebroken en volgt de menstruatie.

Tijdens de eerste jaren van de menstruatie kan de cyclus echter onregelmatig zijn waardoor het kan zijn dat er meer dan een week verschil is tussen twee cycli en is de vruchtbaarheid van de vrouw moeilijk vast te stellen. Ook periodes van stress kunnen een invloed hebben op de lengte van een cyclus. Een onregelmatige cyclus betekent zeker niet dat de vrouw onvruchtbaar is, maar het maakt de berekening van de vruchtbare periode moeilijker.

De meeste vrouwen weten wel ongeveer wanneer ze gaan ovuleren omdat er een aantal veranderingen plaatsvinden in hun lichaam. Zo kan men pijn hebben in de onderbuik of een heldere afscheiding van het baarmoederhalsslijm of cervixslijm waarnemen. Het is de aankondiging van je vruchtbare periode en het begin van de vruchtbaarheid van de vrouw in de maand.